tirsdag den 26. maj 2009

Burma fokusere for Asien-Europa-samtaler

Asiatiske og europæiske udenrigsministre mødes i Hanoi, med Burma 's forsøg på demokrati leder Aung San Suu Kyi er sandsynligt at dominere forhandlingerne.

Retssagen har vakt harme i EU, og Sammenslutningen af Stater i Sydøstasien (ASEAN) har opfordret Burma 's juntaen til at løslade Ms Suu Kyi.

Asia-Europe Meeting (ASEM) forventes også at drøfte den globale økonomiske afmatning i løbet af de næste to dage.

Samtalerne i Vietnam 's kapital vil også fokusere på klimaforandringer.

Repræsentanter fra 45 nationer - EU, ASEAN, Kina, Japan, Sydkorea, Indien og Pakistan - der deltager i samtalerne.

Kina 's rolle

Tidligere i denne måned, fru Suu Kyi blev stillet for en domstol for at bryde betingelserne i hendes husarrest. Hun står op til fem år i fængsel.

Trods den harme over de gebyrer, EU's udenrigsministre i sidste uge ikke kunnet blive enige om nye sanktioner mod Burma 's militære herskere.

Profil: Aung San Suu Kyi

I stedet er de antydede, at de vil opfordre de asiatiske lande med tætte bånd til Burma for at lægge mere pres på juntaen til at gennemføre demokratiske reformer.

Asean sidste uge advaret Burma - der er medlem af organisationen - at fru Suu Kyi 's forsøg bringer landet ' s "ære og troværdighed" på spil.

Men Thailand - som i øjeblikket varetager formandskabet for ASEAN - sagde, at gruppen ikke ville ændre sin holdning engagement i Burma.

I mellemtiden har Kina blankt nægtet at involvere sig.

Er det vigtigste forbundsfælle af den burmesiske junta, såvel som de dominerende aktører i regionen, Kina har en afgørende indflydelse i sagen, BBC 's Nga Pham i Hanoi siger.

Diplomater siger, at opdelingen mellem de asiatiske lande og Vesten over Burma har også forårsaget frustration i økonomiske spørgsmål, vores korrespondent siger.

Hun tilføjer, at de nuværende sanktioner mod Burma forhindrer EU i at underskrive en frihandelsaftale med ASEAN.

Ingen kommentarer: